Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 06 Δεκέμβριος 2013 08:18

"Ξανά μανά...αντικαπνιστικός νόμος! Μας δουλεύουν;"

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Ξανά μανά...αντικαπνιστικός νόμος! Μας δουλεύουν;" Image courtesy of creativedoxfoto at FreeDigitalPhotos.net

"Γράφω ξανά για το ευαίσθητο θέμα του καπνίσματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικογένειες που πάνε μία βόλτα με τα παιδιά τους, γιατί διάβασα με έκπληξη, ότι ο αντικαπνιστικός νόμος που πριν από τρία χρόνια εξαγγέλθηκε, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, επιστέφει ενόψει της εορταστικής περιόδου! (Ωραία εποχή βρήκαν! Τώρα που ίσως δουλέψουν τα μαγαζιά και βγει ο κόσμος!)

 

Τώρα δε που καπνίζουν ξανά μανά, ανεξέλεγκτα σε καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, ακόμη και σε παιδότοπους, θα αρχίσουν εντατικοί υγειονομικοί ελέγχοι , από το  υπουργείο υγείας.

 

Στην εγκύκλιο μάλιστα επισημαίνεται ότι οι καπνιστές που θα εντοπίζονται να καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους θα πληρώνουν πρόστιμο ως και 500 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες, τα πρόστιμα θα φτάνουν ως και τις 10.000 ευρώ ανάλογα με την παράβαση!!

 

Διαβάζοντας λοιπόν τα πρόστιμα μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα:

 

Ξημερώματα Σαββάτου, σεκλετισμένος κύριος πηγαίνει στα μπουζούκια μετά από αρκετό καιρό λόγω κρίσης, να "πνίξει" τα βάσανα και τα προβλήματα του στο αλκοόλ, στα καψουροτράγουδα της λαϊκής αοιδού και φυσικά στο τσιγάρο.

 

Ξαφνικά, τα φώτα του νυχτερινού κέντρου ανάβουν! Όχι δεν είναι το ΣΔΟΕ, ούτε το αλλοδαπών, ούτε το ηθών, ούτε καν το miami vice, είναι το κλιμάκιο του υπουργείου υγείας! Με τόλμη και αποφασιστικότητα οι ελεγκτές θα τον πλησιάσουν και θα του πουν : "Κύριε γνωρίζετε ότι είστε παραβάτης; Απαγορεύεται να καπνίζετε και το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσετε είναι 500 ευρώ!"

 

Ο σεκλετισμένος κύριος, πιθανότατα θα αντιδράσει ως εξής:

 1. θα πέσει κάτω από τα γέλια, νομίζοντας ότι παίζει σε τηλεοπτική φάρσα. 
 2. Θα γελάσει και πάλι για το πετυχημένο σκετσάκι του καταστήματος. Σου λέει αναδουλειές στα κέντρα, θα βάλανε και κανένα κομπάρσο να διασκεδάσει τον κόσμο. 
 3. Θα βρίσει και στο τέλος ενδεχομένως θα χειροδικήσει. 
 4. θα αρχίσει να τους πετάει ότι υπάρχει στο τραπέζι, ξηροκάρπια, αγγουράκια, καροτάκια και στο τέλος ενδεχομένως θα χειροδικήσει. 
 5. Θα πει δεν είναι αυτό που νομίζετε στους ελεγκτές, τα 30 αποτσίγαρα που βρίσκονται στο τασάκι μπροστά του, αλλά και το τσιγάρο που κρατάει, δεν είναι δικά του ! ! ! 
 6. Θα πει ρε ξέρεις ποιος είμαι εγώ ; τι θέλεις τώρα να σε στείλω στον Έβρο ; 
 7. Υπάρχει βέβαια και μία όσο να 'ναι μικρή πιθανότητα να πει : έχετε δίκιο, δεν έπρεπε να καπνίζω, καλά εγώ καταστρέφω την υγεία μου, οι άλλοι όμως δίπλα μου τι φταίνε ; Θα πληρώσω το πρόστιμο και από δω και στο εξής θα πηγαίνω σε καταστήματα που έχουν ειδικούς χώρους για καπνιστές.

 

Επειδή όμως έχω την υποψία ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί απ' όλα αυτά, ο αντικαπνιστικός νόμος θα μείνει και πάλι στα λόγια. Μόνο που για μια ακόμη φορά το κράτος θα έχει ξοδέψει χρήμα (απ' αυτό που δεν υπάρχει) και χρόνο για καμπάνιες, ενώ οι καταστηματάρχες θα πρέπει να ξαναμπούν στη διαδικασία του νόμου, του ελέγχου και της "συμμόρφωσης", εννοείται ξοδεύοντας κι εκείνοι τα δικά τους χρήματα που τώρα πια βγαίνουν πολύ δύσκολα.

 

Τελικά μήπως μας δουλεύουν;"

 

Μιχάλης,

 

Δεν είμαι αντικαπνιστής, είμαι απλώς μη καπνιστής που όταν πηγαίνω κάπου με τα παιδιά μου, θέλω ν' αναπνέουν καθαρό αέρα!

 

Image courtesy of creativedoxfoto at freedigitalphotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 06 Δεκέμβριος 2013 19:55