Created jtemplate joomla templates

 
 
Σάββατο, 30 Νοέμβριος 2013 20:08

"Αναζητώ το πνεύμα των Χριστουγέννων. Το είδε κανείς;"

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Αναζητώ το πνεύμα των Χριστουγέννων. Το είδε κανείς;" Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net

"Οδηγούσα το βράδυ στη λεωφόρο Κηφισίας και το μόνο που μου θύμιζε, πως σε λιγότερο από ένα μήνα έρχονται τα Χριστούγεννα, ήταν τα λιγοστά φωτάκια στα εποχικά κυρίως καταστήματα, τα περισσότερα δίπλα σε ενεχυροδανειστήρια χρυσού και σ' εγκαταλελειμμένα μαγαζιά με τα λουκέτα...

Στο σούπερ μάρκετ -σχεδόν όλοι- με χαρτάκι ακόμη και για τ' απαραίτητα ψώνια. Καμία υπέρβαση ούτε μικρή, δεν επιτρέπεται στον οικογενειακό προϋπολογισμό που δεν βγαίνει! Άλλωστε δεν τα καταφέρνουν όλοι σαν τη "μητέρα - Χουντίνι" του Στουρνάρα που ζει, όπως έχει πει ο γιος της, με 500 ευρώ! Με κάθε σεβασμό στη γυναίκα που δεν τη γνωρίζω, αλλά με τον ανάλογο σεβασμό στη δική μου μητέρα που βλέπει τη σύνταξη της να πετσοκόβεται διαρκώς και στα παιδιά μου, που δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα μπορώ να τους προσφέρω ακόμα και τ' απαραίτητα.

Μα είναι Χριστούγεννα; Όπου και να κοιτάξω, άνθρωποι σκυφτοί, μελαγχολικοί, αγχωμένοι, αγέλαστοι, προβληματισμένοι, βυθισμένοι στην απόγνωση και την αμφιβολία... Ακόμη και τα σπίτια, λίγοι πλέον έχουν στολίσει τα μπαλκόνια τους, όπως παλιά. Όχι πως εγώ το έχω κάνει. Ίσως επειδή στην Ελλάδα της κρίσης, δεν υπάρχει η διάθεση. Ίσως επειδή όλοι μας, έχουμε φτάσει στο σημείο να σκεφτόμαστε τον αυξημένο λογαριασμό της ΔΕΗ...Και σα να μη μας έφτανε αυτό και το χαράτσι. Ίσως γιατί πολύ απλά, δεν επιτρέπεται. Να νιώσεις, να το δείξεις, να αισθανθείς για λίγο παιδί και το παιδί σου, να χαρεί την ηλικία του.

Μου λείπουν τα χαμογελαστά πρόσωπα, που έβλεπα κάθε τέτοια εποχή. Μου λείπει να βλέπω ανθρώπους να περπατούν με ψηλά το κεφάλι!

Θα μου πείτε, πώς να μην χαθεί η "λάμψη" των Χριστουγέννων, όταν την έχει "σκοτεινιάσει" η αγωνία για την επιβίωση. Όταν όσοι παίρνουν ακόμη δώρο έστω και πετσοκομένο για τις γιορτές, εκτός του οτι τους μοιάζει σαν ανέκδοτο, εκτός του οτι ντρέπονται ακόμα και να το πουν, το περιμένουν για να καλύψουν χαράτσια και τα χρέη που τρέχουν απ' το καλοκαίρι !

Πώς να μη χαθεί η "λάμψη" των Χριστουγέννων, όταν σκέφτεσαι ακόμη και τα δώρα που θα κάνεις στην οικογένεια σου, αφού έτσι και τολμήσεις να παραστρατήσεις, θα πρέπει να της στερήσεις κάτι άλλο, πιο ουσιαστικό.  

Αναπολώ,νοσταλγώ τα Χριστούγεννα πριν απ' το 2008. Τότε που μπορούσαμε ακόμη να ονειρευόμαστε. Να σχεδιάζουμε ένα ταξίδι με την οικογένεια. Όταν βλέπαμε γύρω μας χαρούμενους ανθρώπους να γελούν, να συζητούν πώς θα περάσουν τις γιορτές, να πηγαίνουν βόλτα στα καταστήματα όχι απλά για να δουν...αλλά και για ν' αγοράσουν.

Κι όλα αυτά -το κυριότερο- σ' ένα περιβάλλον Χριστουγεννιάτικο, με στολισμό και φώτα σχεδόν παντού... Τότε, έστω και για λίγες ημέρες γινόμασταν όλοι παιδιά. Τώρα ακόμη και τα παιδιά μας, γίνονται μεγάλοι... Γίνονται μεγάλοι, γιατί καταλαβαίνουν ότι παίζουμε θέατρο, όταν τους λέμε ότι όλα θα πάνε καλά μπροστά στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αφού έχουμε αρχίσει κι εμείς να μην το πιστεύουμε..."

Αναζητώ το πνεύμα των Χριστουγέννων. Το είδε κανείς;"

 

*Ευχαριστούμε τον Άγγελο που μας άνοιξε τη ψυχή του...με την ευχή το πνεύμα αυτό να ξαναβρεθεί και να μας ζεστάνει όλους μας... Αν το δει κανείς, ειδοποιήστε μας!

Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 01 Δεκέμβριος 2013 16:51

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.