Created jtemplate joomla templates

 
 
Δευτέρα, 28 Οκτώβριος 2013 17:42

Τί γιορτάζουμε σήμερα μαμά;

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τί γιορτάζουμε σήμερα μαμά; Chrisvy

Επιτέλους. Για πρώτη φορά ήμασταν στην ώρα μας. Για την ακρίβεια, για πρώτη φορά πήγαμε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ως γονείς. (Ναι, ο Βύρων είναι 4.5 ετών, εμείς όμως εργαζόμασταν πάντα ετούτη την ημέρα). Για πρώτη φορά λοιπόν ο μικρός θα έβλεπε τους μαθητές των σχολείων μας να παρελαύνουν! Ενθουσιασμένος. Με την ελληνική σημαία στο χέρι του (την είχε πάρει από χθες κοντά του) ρωτούσε και ξαναρωτούσε, γιατί γίνεται η παρέλαση και τι ακριβώς γιορτάζουμε. 

Του απάντησα τουλάχιστον 10 φορές. Όσες κι οι φορές που ρώτησε. Όσες κι οι φορές που του έκανε εντύπωση η εικόνα με τα παιδιά, τον άτσαλο βηματισμό τους -που είναι μέσα στο πρόγραμμα-, τις τυμπανοκρουσίες. την ομοιόμορφη ενδυμασία τους. 

Σκέφτηκα ένα πράγμα. Πως το παιδί ρωτά για να μάθει κι άρα είναι στο χέρι μας να το διδάξουμε. Για τις ανάγκες της δουλειάς μου είχα κάνει πολλές φορές το γνωστό ερώτημα σε μαθητές, "Τί γιορτάζουμε σήμερα παιδιά;" 

Είχα βρεθεί πολλές φορές μπροστά σε πρόσωπα μπερδεμένα και "θολές" απαντήσεις που έβγαιναν σχεδόν ενοχικά απ' τα χείλη τους. Βεβαίως κάποιες φορές έβγαιναν και με διάθεση αστεϊσμού. "Αφού δεν το ξέρω, θα σκάσουμε;" Όμως είναι δικό τους λάθος; Πού ακριβώς βρίσκεται το μερίδιο ευθύνης των εκπαιδευτικών κι όλων εμάς; Η ιστορία αρχικά ξεκινά ως γεγονός. Στη συνέχεια καταγράφεται. Έπειτα διδάσκεται και στο τέλος...ερμηνεύεται. Από τους μεγάλους όμως. 

Χαίρομαι γιατί για πρώτη φορά δεν ρώτησα, αλλά απάντησα στο τι γιορτάζουμε σήμερα.

Χάρηκα επίσης γιατί είδα παιδιά με τα σκουλαρίκια τους, τα γυαλιά ηλίου τους, τα σκισμένα τους τζιν, τις κοντές τους φούστες. Θα σκεφτείτε ορισμένοι πως η εικόνα αυτή δεν τιμά την ιστορία και τους νεκρούς μας; Είναι μια απόψη. Τα παιδιά αυτά όμως ήταν εκεί σήμερα. Δεν απουσιάζαν. Κι είναι πάντα παιδιά. 

Αποψή μου; Η ιστορία τιμάται όταν δεν ξεχνάς κι όταν φροντίζεις να πορεύεσαι μέσα απ' αυτά που σ' έχει διδάξει. Το θέμα κρύβεται στην ουσία κι οχι στην ενδυμασία. Ελπίζω και το δικό μου το παιδί να θυμάται όταν μεγαλώσει κι όταν τον ρωτήσει κάποιος σε κάποια δεδομένη στιγμή τι γιορτάζουμε, να ξέρει την απάντηση. Αν δεν τη θυμάται θα είναι και δικό μου λαθος. 

Εγώ πάντως κλείνω τη σημερινή ημέρα με την πιο γλυκιά γεύση. Ο Βύρων ενθουσιάστηκε. Το ίδιο κι εμείς. Οι εικόνες που θα μου μείνουν; Ο μικρός να κουνάει το σημαιάκι του ενθουσιασμένος κι η όμορφη, γλυκύτατη, τρυφερή έναρξη της μαθητικής παρέλασης που παρακολουθήσαμε. Γιατί το "σύνθημα", έδωσαν οι μαθητές... των παιδικών σταθμών! Απλά υπέροχοι! 

Χρόνια πολλά σε όλους!

 

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 30 Οκτώβριος 2013 22:04

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Δευτέρα, 04 Νοέμβριος 2013 23:38 δημοσιεύθηκε από Σόφη

    Φίλος γυμναστής μου είπε πριν από λίγες μέρες μια ανάλογη ιστορία.
    Παρέλαση και οι μαθητές αναμένοντας την κλασική ερώτηση, πλέον, "τι γιορτάζουμε σήμερα" συνεννοήθηκαν μεταξύ τους να απαντήσουν ότι πιο άσχετο μπορούσαν να σκεφτούν.
    Μήπως τελικά τα παιδιά μας δεν είναι ανιστόρητα αλλά απλώς σπάνε πλάκα μαζί μας όταν είμαστε, αν και μεγαλύτεροι και πιο σοφοί, τόσο κουραστικά προβλέψιμοι;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.