Created jtemplate joomla templates

 
 
Τρίτη, 05 Μάιος 2015 08:20

Nellie Bly: Η γυναίκα που κατάφερε να "μείνει" στην ιστορία!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα μουσικό doodle της google, ένα όνομα -Nellie Bly- και μια ξεχωριστή ιστορία ζωής που κατάφερει να κάνει τη διαφορά! Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης τιμάει τα 151 χρόνια απ' τη γέννηση της γυναίκας που έβαλε τις βάσεις για την ερευνητική δημοσιογραφία. Η Elizabeth Jane Cochran είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας. Μια γυναίκα που αψήφησε τα στερεότυπα της εποχής της, που τόλμησε, που ταξίδεψε, που "γεύτηκε", που ρίσκαρε και που τελικά...κατάφερε να γράψει τη δική της ιστορία! Το παρακάτω, σύντομο, άρθρο διαβάσαμε στο www.newsbomb.gr. 

 

"H Google τιμάει τα 151 χρόνια από τη γέννηση της δημοσιογράφου Elizabeth Jane Cochran, γνωστής ως Nellie Bly (Νέλι Μπλάι) με ένα μουσικό Doodle.

Η Elizabeth, που ήταν κόρη ενός εργάτη που δούλευε σ' ένα μύλο, είναι, όμως, περισσότερη γνωστή με το ψευδώνυμο της, ως Νellie Bly.

Γεννήθηκε στις 5 Μάϊου 1864 σε ένα προάστιο του Πίτσμπουργκ.

Περί τα τέλη του 19ου αιώνα η Nellie Bly, υποδυόμενη την ψυχικά άρρωστη, κατόρθωσε να μπει και να ζήσει για μερικές ημέρες σε άσυλο γυναικών. Το ρεπορτάζ της «Ten Days in a Mad-House» δημοσιεύτηκε σε μία από τις εφημερίδες του εκδότη Πούλιτζερ, και θεωρήθηκε -δικαίως- ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και συνέβαλε τα μέγιστα στην αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των ασύλων.

Η ιστορία αυτή της Nellie Bly θεωρείται ότι έβαλε τις βάσεις για το ερευνητικό ρεπορτάζ. Η δημοσιογράφος έζησε από πρώτο χέρι την τραγική ζωή των γυναικών που έμεναν στο φρενοκομείο. Το φαγητό ήταν ελάχιστο και το νερό βρώμικο. Οι πιο επικίνδυνοι ασθενείς ήταν δεμένοι όλοι μαζί με σχοινιά...

Το βιβλίο της υπό τον τίτλο «Δέκα μέρες σε ένα τρελάδικο», κυκλοφόρησε λίγο μετά και την έκανε πολύ διάσημη.

Η έρευνά της προκάλεσε πολλές μεταρρυθμίσεις στο χώρο των φρενοκομείων.

Το 1889 κατάφερε να κάνει το γύρο του κόσμου μέσα σε 72 ημέρες. Ήταν η πρώτη φορά, που το βιβλίο του Ιουλίου Βερν, θα γινόταν πραγματικότητα. Χορηγός της, ήταν η εφημερίδα που δούλευε, η New York World. Ακριβώς την ίδια μέρα με εκείνη, ξεκίνησε για το γύρο του κόσμου κι η Ελίζαμπεθ Μπίσλαντ, μία άλλη δημοσιογράφος από την εφημερίδα Cosmopolitan.

Η New York World ξεκίνησε ένα διαγωνισμό μεταξύ των αναγνωστών της για να μαντέψουν την ημέρα και την ώρα άφιξης της Blyπίσω στη Νέα Υόρκη. Το μεγάλο βραβείο ήταν ένα ταξίδι στην Ευρώπη!

Η Nellie Bly κατάφερε τελικά να φτάσει στο Νιου Τζέρσεϊ, στις 25 Ιανουαρίου του 1890. Το ταξίδι της είχε διαρκέσει 72 μέρες, 6 ώρες, 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα, ενώ η "αντίπαλός" της, η Ελίζαμπεθ Μπίσλαντ, ακόμα ταξίδευε...

Η Nellie Bly πέθανε το έτος 1922, σε ηλικία 57 ετών.

Είχε αφήσει πίσω της μια λαμπρή καριέρα ως δημοσιογράφος, αφού είχε καταφέρει να γίνει η πρώτη πολεμική ανταποκρίτρια της Αμερικής, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.

Όλη τη ζωή της, αψήφησε τα στερεότυπα για την γυναίκα εκείνης της εποχής: Αμφισβητούσε τα πάντα, μιλούσε για τους προνομιούχους, για τους αβοήθητους ανθρώπους, καθώς και για τις μειονότητες."

 

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 07 Μάιος 2015 10:13

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.