Created jtemplate joomla templates

 
 
Τετάρτη, 21 Ιανουάριος 2015 22:51

Τί λέτε για ένα Ταξίδι στη Γουιάνα και στο Περού;

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η «κόκκινη γη» (terra vermelha, terra tinta) που συναντήσαμε στην Αργεντινή απλώνεται κάτω από τα πόδια μας μέχρι τη Γουιάνα. Στη φύση του «Νέου Κόσμου» κυριαρχούν η κόκκινη γη, τα καφέ ποτάμια και τα καταπράσινα δάση. Στο Φιλμ διάρκειας 16’ λεπτών μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο και φωτογραφίες από τη φύση αλλά και τους μακρινούς πολιτισμούς που έφτασαν στη Γουιάνα.

Στο άλλο μέρος της παρουσίασης ο Δρ. Carlos Alberto Villacorta Cardoso από το Περού, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, μας περιγράφει (μαζί με τον Φ. Κόντογλου) τη σύλληψη του τελευταίου Ίνκα Αταχουάλπα (1497-1533) από τον Πιζάρο, πως μόλις 180 ισπανοί στρατιώτες κατέλαβαν ολόκληρη την αυτοκρατορία των Ίνκας (!), τις επιδράσεις της ιστορίας στη δική του ταυτότητα, τις επιδράσεις των διαφορετικών κλιματικών ζωνών (βουνά, υψίπεδα, Αμαζόνιος) στους Περουβιανούς και στις Περουβιανές αλλά και στην εκπαίδευσή τους.

ΤΑΞΙΔΙ στη Γουιάνα, των πολλών πολιτισμών

Η Γουιάνα είναι η μόνη χώρα της Νότιας Αμερικής μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών, παλαιότερα Βρετανική Κοινοπολιτεία. Στη Γουιάνα έφτασα μετά από μια τρίωρη πτήση από τον Άγιο Παύλο στο Μανάους της Βραζιλίας και μια δεκαπεντάωρη διαδρομή με το λεωφορείο ως τα σύνορα της χώρας. Ως εδώ όλα καλά. Στα σύνορα όμως χάλασε το λεωφορείο μας και έγινε η αφορμή για να γνωριστούμε καλύτερα οι επιβάτες μεταξύ μας όσο περιμέναμε να έρθει βοήθεια. Και όταν η νύχτα έφτασε και περάσαμε τα σύνορα στο Bonfim της Γουιάνας, οι νέοι φίλοι μας φιλοξένησαν στο σπίτι τους και την άλλη ημέρα μας πρόσφεραν ένα Ιγκουάνα.

Στη συνέχεια, οδικώς διασχίσαμε τη χώρα μέχρι την πρωτεύουσα Georgetown. Στη διαδρομή περάσαμε πολλά ποτάμια, αλλά από ένα σημείο και μετά η γη θεωρούνταν ιερή. Εκεί όλοι οι επιβάτες έπρεπε να ξεπλύνουμε τα πόδια μας στο ποτάμι για να συνεχίσουμε μέχρι τους καταρράχτες Kaieteur που έπεφταν από ύψος 226 μέτρων.

Αφού διασχίσαμε παρθένα δάση και ποτάμια, όταν φτάσαμε στην πρωτεύουσα δεν ήξερα ότι εκεί θα συναντούσαμε τους μακρινούς πολιτισμούς που είχαν ταξιδέψει μέχρι εδώ: τα αποστραγγιστικά κανάλια των Ολλανδών λίγο έξω από την πόλη, τα μουσουλμανικά και ινδουιστικά τεμένη ή τα ξύλινα σπίτια βρετανικού αποικιακού τύπου. Τα βήματα του ανθρώπου και οι παρεμβάσεις του από άλλους πολιτισμούς του κόσμου, σκεφτόμουν, είχαν φτάσει και σε αυτό το απομονωμένο μέρος.

ΤΑΞΙΔΙ στο Περού, στο Βασίλειο των Ίνκας!

«Τον καιρό που ξεσκέπασε ο Κολόμβος τον Καινούργιο Κόσμο, λέγανε πως βρισκότανε στην Αμερική ένας τόπος γεμάτος χρυσάφι που λεγότανε Ελντοράντο. Πλήθος αμέτρητοι τυχοδιώκτες πηγαίνανε εθελοντές στα σπανιόλικα καράβια… Ανάμεσα σ’ αυτούς ήτανε κ’ ένας Κρητικός λεγόμενος Πέτρος, που τον γράφουν οι ιστορίες εκείνου του καιρού Pedro di Candia… Μέσα στην παλιά μητρόπολη της Λίμας υπάρχει ένας τάφος του Φρατζέσκου Πιζάρρου. Απάνω στη σαρκοφάγο είναι ξαπλωμένο ένα λιοντάρι. Σε μια μπάντα είναι γραμμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα των δεκατριών παλικαριών που ακολουθήσανε τον Πιζάρρο. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και του Πέτρου Κρητικού» (Κόντογλου, Φ. 1989, Αδάμαστες Ψυχές, 6η Έκδοση. Αθήνα: Αστήρ, σελ. 104 & 118).

*Τη Συνέντευξη με τον Δρ. Carlos Alberto Villacorta Cardoso, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο καθώς το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με το Ταξίδι στο Περού μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: http://eduportal.gr

 

γράφει ο Δρ. Δημήτρης Κουτάντος, εκπαιδευτικός κι επιστημονικός συνεργάτης του  www.4yourfamily.gr/

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 21 Ιανουάριος 2015 23:05

Πολυμέσα

"Ταξίδι στη Γουιάνα" Βίντεο & Φωτογραφία διάρκειας 16’ λεπτών

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.