Created jtemplate joomla templates

 
 
Πέμπτη, 15 Ιανουάριος 2015 08:47

Μιλά άπταιστα 9 γλώσσες. Μαθαίνει άλλες 10! Οι συμβουλές του;

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ονομάζεται Matthew Youlden και "παίζει" με τις γλώσσες. Μιλά άπταιστα εννέα και καταλαβαίνει (αλλά και προσπαθεί να μάθει) άλλες δέκα! Για την ακρίβεια μιλά καθημερινά Ιρλανδικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Εβραϊκά, Καταλανικά, Πορτογαλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Οι υπόλοιπες δέκα που έρχονται; Αφρικανικά, Ολλανδικά, Ουκρανικά, Γαλικιακά, Σερβικά, Κροατικά και πάει λέγοντας! 

Οι πολύτιμες συμβουλές του;

1.Να γνωρίζεις γιατί θέλεις να μάθεις

Μπορεί να φαίνεται πασιφανές αυτό αλλά ο λόγος είναι ισχυρό κίνητρο για να μάθεις. είναι διαφορετικό αν απαντήσεις γιατί θέλω να εντυπωσιάσω τους φίλους μου με τα γαλλικά μου και είναι άλλο αν χρειάζεσαι τη ρωσική γλώσσα για την έρευνά σου στο πανεπιστήμιο.

2. Να μιλάτε

Τι σημαίνει αυτό; Αρπάξτε τη γλώσσα, μιλάτε γι αυτήν κάθε μέρα. Ακόμη και μία μικρή φράση, μία πρόταση, ένας μικρός διάλογος καθημερινά είναι μεγάλο κέρδος

3.Βρες συνέταιρο στη … κουβέντα

Είναι πολύ πιο εύκολο αν υπάρχει και άλλος ένας, φίλος ή συγγενής που θα θέλει και αυτός να μάθει μαζί σου τη γλώσσα που επέλεξες. Η συνεργασία δίνει ώθηση, σε ξεσκαλώνει, δεν σε κάνει να βαρεθείς και μαθαίνεις πιο εύκολα.

4.Κράτα το θέμα “ζεστό”

Κάντε τη συζήτηση στόχο σας, αυτό θα σας βοηθήσει και δεν θα χαθείτε στα βιβλία. Αν δεν χρησιμοποιείς τη γλώσσα δεν λέει, να τη χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα, θες να μάθεις π.χ. Γαλλικά; πήγαινε σε ένα γαλλικό εστιατόριο, επισκεφθείτε το γαλλικό ινστιτούτο, μπείτε σε ένα γαλλικό σάιτ κ.λπ

5.Κοιτάξτε να το χαρείτε

Κοιτάξτε να το χαρείτε, ακούστε π.χ. γαλλικά τραγούδια, προσπαθήστε να τα τραγουδήσετε ή να τα μεταφράσετε, ζωγραφίστε στα γαλλικά, γράψτε ένα ποίημα στα γαλλικά. Αν δεν παίξετε δεν θα μάθετε.

6.Κάντε σαν παιδί

Δεν σας λέμε να αρχίσετε το κλάμα στο εστιατόριο ή να πασαλειφτείτε με σοκολάτα, αλλά σκεφτείτε πως μαθαίνουν τα παιδιά. Δεν είναι θέμα ηλικίας είναι θέμα αντιμετώπισης όπως δεν φοβούνται να κάνουν λάθη, θέλουν να παίξουν με τη γλώσσα, δεν έχουν και τόσο αυτοσυνείδηση του τι κάνουν. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Ολοι περιμένουμε ότι τα παιδιά κάνουν λάθη ενώ η ενήλικες όχι, αυτό είναι ταμπού, ξεπεράστε το.

Στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε ότι δεν ξέρουμε αυτό ή εκείνο, η παραδοχή αυτή είναι το κλειδί.

7.Πείτε αντίο στην άνεση

Η προθυμία να κάνετε λάθη σημαίνει ότι είσαστε έτοιμοι να βάλετε τον εαυτό σας σε ενοχλητική κατάσταση. Αυτό μπορεί να φαντάζει τρομακτικό αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθείτε και να βελτιωθείτε. Οσα και να μάθετε δεν θα μπορέσετε ποτέ να μιλήσετε τη γλώσσα αν δεν μιλήσετε σε ξένους / άγνωστους, αν δεν ζητήσετε οδηγίες για κάτι, αν δεν παραγγείλετε φαγητό, αν δεν προσπαθήσετε να πείτε ένα αστείο. Οσο πιο συχνά το κάνετε αυτό τόσο πιο πολύ αφήνετε την ασυλία του ενήλικα. Στην αρχή θα υπάρξουν δυσκολίες στην προφορά, τη γραμματική, το συντακτικό αλλά και οι γηγενείς μιλάνε με το δικό τους τρόπο, με το δικό τους συναίσθημα και αυτό πρέπει να πάρετε.

8.Ακούστε

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να ακούσετε πριν μάθετε να μιλάτε. Κάθε γλώσσα ακούγεται παράξενα την πρώτη φορά που την ακούς αλλά όσο πιο πολύ την ακούς τόσο πιο οικία γίνεται και πιο εύκολα μπορείς να τη μιλήσεις.

9.Παρατηρήστε άλλους να μιλούν

Οι ξένες γλώσσες απαιτούν διαφορετική θέση της γλώσσας, των χειλιών και του λαιμού. Η προσφορά δεν είναι μόνο πνευματική αλλά και φυσική. Αν είναι δύσκολο να ακούσετε έναν ντόπιο να μιλάει τη γλώσσα του ακούστε την ξένη γλώσσα από την τηλεόραση ή από το διαδίκτυο.

10.Μίλα μόνος σου

Είναι από τις λίγες φορές που δεν θα υπάρξει απορία αν είσαι στα λογικά σου. Αν μιλάτε στον ευατό σας θα συντηρήσετε λέξεις και φράσεις στο μυαλό σας.

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 16 Ιανουάριος 2015 15:46

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.